۲۳ خرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۵۳

شبی برتر از هزار ماه؛

تعیین تقدیرها در شب‌ قدر/ قرآن باید در رأس امور مسلمانان باشد

تعیین تقدیرها در شب‌ قدر/ قرآن باید در رأس امور مسلمانان باشد

قم - شب قدر در قرآن کریم و روایات به عنوان شبی که در آن مقدرات یک سال انسان تعیین می‌شود مورد سفارش فراوان قرار گرفته است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: در تعالیم دین اسلام شب قدر به احتمال زیاد یکی از شب‌های ۱۹، ۲۱، ۲۳ و یا ۲۷ ماه مبارک رمضان است که سه اتفاق و یک رویکرد بزرگ در این شب به وقوع می‌پیوندد.

نزول یک باره قرآن، تقدیر زندگی یکساله آینده انسان‌ها و ضربت خوردن امام اول شیعیان علی بن ابی طالب(ع) در روز ۱۹ رمضان و شهادت ایشان در ۲۱ ماه رمضان سه اتفاق مربوط به شب قدر است.

همچنین بخشایش گناهان توبه کنندگان توسط خداوند از مهمترین مسائل مربوط به شب قدر است.

شب قدر را به معنی منزلت و بعضی دیگر آن را به معنی تنگی و گرفتاری دانسته‌اند. برخی نیز قدر را اندازه‌گیری و تقدیر امور معنی کرده‌اند و برخی به دلیل قدردانی از خداوند می‌دانند.

در پاسخ این سؤال که چرا این شب، شب قدر نامیده شده، سخن بسیار گفته‌ شده، از جمله این که شب قدر به این جهت «قدر» نامیده شده که جمیع مقدرات بندگان در تمام سال در آن شب تعیین می‌شود، شاهد این معنی در آیات ۳ و ۴ سوره «دخان» است که می‌فرماید: إِنّا أَنْزَلْناهُ فی لَیْلَة مُبارَکَة إِنّا کُنّا مُنْذِرینَ * فی‌ها یُفْرَقُ کُلُّ أَمْر حَکیم: «ما این کتاب مبین را در شبی پر برکت نازل کردیم و ما همواره انذار کننده بوده‌ایم در آن شب که هر امری بر طبق حکمت خداوند تنظیم و تعیین می شود».

این بیان، هماهنگ با روایات متعددی است که می‌گوید: «در آن شب، مقدرات یک سال انسان تعیین می‌گردد و ارزاق و سرآمد عمرها و امور دیگر، در آن لیله مبارکه، تفریق و تبیین می‌شود». البته، این امر هیچگونه تضادی با آزادی اراده انسان و مسئله اختیار ندارد، چرا که تقدیر الهی به وسیله فرشتگان بر طبق شایستگی‌ها و لیاقت‌های افراد و میزان ایمان، تقوا، پاکی نیت و اعمال آنها است؛ یعنی برای هر کس آن مقدر می‌کنند که لایق آن است، یا به تعبیر دیگر زمینه‌هایش از ناحیه خود او فراهم شده و این نه تنها منافاتی با اختیار ندارد که تأکیدی بر آن است.

آن شب را از این جهت شب قدر نامیده‌اند که دارای قدر و شرافت عظیمی است (نظیر آنچه در آیه ۷۴ سوره حج آمده است: ما قَدَرُوا اللّه حَقَّ قَدْرِهِ: «آن‌ها قدر خداوند را نشناختند»). به خاطر آن است که قرآن با تمام قدر و منزلتش بر رسول والا قدر و به وسیله فرشته صاحب قدر نازل شد.

تأکید بر شب زنده داری در لیالی چهارگانه قدر

نایب رئیس مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: لیالی چهارگانه قدر یعنی شب‌های ۱۹، ۲۱ و ۲۳ ماه مبارک رمضان و همچنین بنا به گفته خواص شب ۲۷ رمضان احیا و شب زنده‌داری آن تأکید و سفارش رهبران آسمانی است. لیالی قدر بهترین فرصت است که انسان نقشه راهنمای بشر که جایگاه آن دعا و در رأس آن قرآن است را داشته باشد.

حجت الاسلام سید جلال رضوی مهر اظهار داشت: قرآن بر سر گذاشتن به این معنا است که قرآن باید در رأس امور مسلمانان قرار گیرد. قرآن محوری، قرآن سالاری و قرآن پیشوایی بهترین محک و معیار برای قضاوت‌ها قرار می‌گیرد و مأنوس شدن با قرآن ترنم بندگی را ماندگار می‌کند.

اجابت دعای اشک‌های متضرعانه چشم

وی با بیان این که قرأن انسان را به حقیقت رهنمون می‌کند، افزود: جهان اسلام باید متوجه توسل، توکل و نیازمندی‌های امت اسلام شود.

این استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: شب قدر موجب اتحاد، انسجام، دوستی و زدودن کینه از دل‌ها و زنگارهای سیاه قلب با اشک‌های متضرعانه چشم و دعای متواضعانه است که می‌تواند جوائج را به اجابت برساند.

بزرگ‌ترین ذخیره و پشتوانه برای اجرای اهداف نظام اسلامی، معنویت است که کانون گرم معنویت در شب قدر رقم می‌خورد

وی ادامه کرد: همه در شب قدر باید قدر کسانی را که جانفشانی آن‌ها امنیت ما را موجب شده بدانیم. کسانی که لیالی قدرشان زیر کینه توزی‌های استکبار و توطئه‌های اعراب منطقه سپری می‌شود.

حجت الاسلام رضوی مهر اظهار کرد: مطالعه علوم وحیانی در کنار شب زنده داری نیز در این شب‌ها شایسته است. در واقع علم در کنار دعا و دعا در کنار علم هر دو در مسیر مستقیم، لیالی قدر را برای سالک الی الله راهگشا می‌شود.

وی بیان کرد: دولت، رهبر و ملت در شب قدر به دعا و تعامل در توسل برای یکدیگر نیاز دارند.

نایب رئیس مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم اظهار کرد: بزرگ‌ترین ذخیره و پشتوانه برای اجرای اهداف نظام اسلامی، معنویت است که کانون گرم معنویت در شب قدر رقم می‌خورد و چه زیبا گفت شاعر؛ شب قدر است اگر قدرش را بدانیم.

وی عنوان کرد:‌ امید است منزلت و جایگاه شب‌های ۱۹، ۲۱، ۲۳ و ۲۷ ماه مبارک رمضان را بدانیم و با اهتمام جدی دستورات و موازین شرعی در این زمینه را رعایت و دعاهای مأثوره این شب‌ها داشته باشیم.

قرآن در شب قدر (جدا از وحی تدریجی) همچنین به‌طور کامل بر محمد رسول‌الله نازل شده‌است. مسلمانان باور دارند که در این شب هر امر محکمی جدا می‌شود. بنابر آموزه‌های اسلامی خوابیدن در شب قدر مذموم و شب‌زنده‌داری در آن سفارش شده است و دعا و استغفار به علت توجه فوق‌العاده خدا به بندگان برای بخشایش گناهان آنان در این شب توصیه شده‌است. روز قدر هم به اندازه شب آن ارجمند است.

پیامبرگرامی اسلام فرمودند: «هر کس شب قدر را بیدار بماند گناهانش آمرزیده می‌شود حتی اگر تعداد آنها به تعداد ستارگان آسمان و به سنگینی کوه‌ها باشد و تا سال بعد عذاب از او برداشته می‌شود.»

این یک حدیث می‌تواند ما را متوجه جایگاه و اهمیت شب قدر کند. شبی که برتر از هزار ماه است. شبی که گناهان انسان‌ها بخشیده می‌شود. شبی که همه ملائک تا طلوع فجر بر زمین فرود می‌آیند و رحمت و برکت الهی را به همراه دارند.

کد خبر 4003840

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha